vrijdag 7 maart 2014

Opstarten van een aquarium

Na het goudvissen artikel ben ik jullie ook een artikel verschuldigd over hoe je een aquarium goed opstart en waar je rekening mee dient te houden. Daarom heb ik me eens in de wondere wereld van de aquaria begeven!


Ingrediënten
Een glazen bak, grind, water en klaar toch? Nou, nee. Laat ik even een rijtje maken met wat je nodig hebt om een goed draaiend aquarium op te zetten;
-          Aquarium
Voor vissen minimaal 60 centimeter lang, voor garnaaltjes of slakken kan de bak wel wat kleiner
-          Filter
Om het aquarium goed draaiende te houden heb je een intern- of extern filter nodig. Het filter zorgt voor een goede bacteriecultuur in het aquarium waardoor de bak stabiel kan draaien.
-          Verwarming (optioneel)
Verwarming, heel logisch. Als je vissen, of andere diertjes, wilt die in tropische wateren leven zullen ze warmer water willen dan dat je ze zonder verwarming zal houden.
-          Water
Ja dûh zal je denken, maar tussen water en water zit nog veel verschil. Wil je zoetwater vissen, of zoutwater vissen. Of wil je vissen welke heel specifieke waardes vereisen? Zo ja, dan kan jemisschien eens denken aan osmose water.
-          Planten
Schuilplekjes voor vissen en ook voor een goed evenwicht in het aquarium. Maar het ziet er natuurlijk ook erg mooi uit!
-          Bodem
Naar mijn mening is zand de beste keuze. Kies liever voor filterzand of 0,4 – 0,8 mm zand van de Hornbach. Dit zand zal niet snel dichtslibben (en dus rotten) en is veilig voor grondbewoners.
-          Verlichting
Om de plantjes te laten groeien heb je licht nodig, maar natuurlijk ook om een dag-nacht ritme te creëren voor de dieren.
-          Hout en/of stenen
Ter decoratie, om schuilplekken te creëren. Sommige vissen of andere aquarium bewoners vereisen dit zelfs.
-          Geduld
Ja, heel veel geduld! En waarom lees je hier onder ;-)

De opstart
Voordat je het aquarium überhaupt opstart heb je natuurlijk alle bovenstaande dingen nodig. Daarna kan je het aquarium vullen met de bodem, het hout en stenen eventueel plaatsen en de plantjes planten. En dan natuurlijk vullen met water! Filter aansluiten, verwarming eventueel aan en dan maar wachten. Wachten? Ja wachten!
Wacht nog zeker drie tot vier weken met vissen toevoegen. Het filter is nu nog helemaal schoon en daar moeten nu eerst bacteriën in nestelen om een goed evenwicht te krijgen. Als dit gebeurt krijg je een zogeheten nitrietpiek. In een goed draaiende bak zal de nitriet waarde altijd 0 zijn, als deze hoger ligt betekend dit vergif voor je aquarium bewoners met de dood tot gevolg.

Voeg in het begin snelgroeiende planten toe zoals hoornblad of waterpest, dit zijn zuurstof leverende planten en voorkomt onder andere blauwalg.

De inrichting
De inrichting zal voornamelijk afhankelijk zijn van wat jij wilt en de vissen die je wilt. Sommige vissen hebben hout nodig, sommige stenen. Sommige vissen slopen alle planten, terwijl anderen juist fijn bladige planten willen. Verdiep je dus goed in de toekomstige bewoners.

En dan na lang wachten...
...Visjes! In die drie tot vier weken kan je je natuurlijk goed inlezen over welke visjes je in je bakje wilt. Let op de vuistregel; 1 centimeter vis per liter water. Dit wijkt natuurlijk wel iets af. Verder let je op waterwaardes, temperatuur en het karakter, alles moet matchen.
Voeg niet alle vissen in een keer toe, dan zal je het filter te veel belasten.


En dan uiteindelijk natuurlijk genieten. Lees je goed in, want een aquarium opstarten doe je niet even. Als er wat mis gaat in het aquarium dan is de standaard regel; meten is weten. Meet dus regelmatig je waterwaardes om te weten of alles nog goed zit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten