dinsdag 14 januari 2014

De tamme rat

‘Een rat?! Getver!’ Hoor ik mensen bijna altijd schreeuwen als ik vertel dat ik ratten als huisdier heb gehad. Maar zo getver zijn ze helemaal niet! Het zijn juist ontzettend leuke huisdiertjes. Ze zijn sociaal, slim, schattig en ontzettend gezellig.




Geschiedenis
De tamme rat is een afstammeling van de Bruine rat (Rattus norvegicus). De Rattus norvegicus komt grotendeels in delen van Azië, Nieuw-Guinea en Australië voor. Tegenwoordig is de Bruine rat ook in Europa te vinden. Rond de zestiende eeuw zijn ze meegekomen door middel van verscheping en in Midden Europa terecht gekomen. Vanuit daar hebben ze zich verspreid over de rest van Europa.

De wildkleur van de Bruine rat noemen we agouti. In het begin van de negentiende eeuw werden er ook andere kleuren gezien en deze werden gevangen. De mens heeft deze ratten in laboratoria verder gefokt vanwege de interesse. Door de domesticatie in de laboratoria is de rat een ideaal huisdier geworden.

De tamme rat als huisdier
De rat breng tegenwoordig geen pest meer over, en de tamme rat leeft ook niet in riolen. Het zijn juist erg schone diertjes die erg genieten gezelschap. De tamme rat is een groepsdier, wat dus het beste in groepjes kan worden gehouden, maar minstens met zijn tweetjes. Maar houdt het wel bij hetzelfde geslacht, ratten planten zich erg snel voort!
Het zijn erg nieuwsgierige dieren en zullen alles willen onderzoeken, maar zijn wel van nature wat terughoudend. Het blijven immers ook prooidieren.
Ze zijn voornamelijk in het schemer actief, door de voeding overdag te geven kunnen ze wel wat meer overdag wakker zijn, maar liever natuurlijk niet.

Doordat ratten in laboratoria zijn gedomesticeerd zijn ratten gevoelig gemaakt voor kanker en tumoren. Houdt hier dus altijd rekening mee, 90% van alle ratten overlijdt of wordt ingeslapen door tumoren.
Verder zijn ook de luchtwegen erg gevoelig, kijk dus uit met stof en tocht.
Goede fokkers zullen proberen om hun fokratten te selecteren op gezondheid en karakter. Hoewel dat erg lastig is met deze ontzettende gevoeligheid, lukt het langzaamaan toch.
Je kan natuurlijk ook gewoon een rat uit de dierenwinkel halen. Let er wel op dat er vaak verkeerd advies wordt gegeven en dat de ratten meestal bij een broodfokker vandaan komen.
Of kijk eens in het asiel. Er bestaan speciale knaagdieren asiels, en zelfs rattenopvangcentra.


Ratten kan je het beste in een kooi huisvesten, met verschillende verdiepingen, buizen, hangmatjes, slaap- en schuilplekjes. Met de minimale afmetingen van  80 x 40 x 40 is de kooi groot genoeg voor twee ratjes. De bodembedekking mag niet stoffig of scherp zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar aubiose, no smell, beukensnippers of corbo.
Ratten vinden het leuk om te kunnen spelen, ravotten, rennen en natuurlijk knagen! De tanden van deze knagers groeien hun hele leven lang door, zorg dus voor genoeg knaag materiaal om de tanden voldoende te laten afslijten. Harde brokjes, een stuk hard brood of een knaagsteen is geen overbodige luxe. Leg in de kooi regelmatig toiletpapier, toiletrolletjes, kranten, etc. Hier kunnen ze de hele dag mee slepen, bouwen en spelen. Een ongesneden halve brood doet het ook altijd goed.
In de dierenwinkel is genoeg goede voeding te vinden speciaal voor ratten. Kies wel altijd speciale rattenvoer.


Denk je er over om ratten in huis te nemen? Laat je dan goed informeren over de aanschaf en verzorging. Het zijn erg leuke diertjes, maar zoals elk dier hebben ook zij een eigen verzorging nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten